Spółka Dolnośląska Zielona Dolina, działająca przy Uniwersytecie Przyrodniczym we Wrocławiu, jest operatorem Programu „Dolny Śląsk. Zielona Dolina Żywności i Zdrowia”, realizując misję kompleksowego wsparcia lokalnej produkcji surowców i żywności. Wspiera dolnośląskich przedsiębiorców z branży rolno-spożywczej w dostosowaniu się do globalnego nurtu ekologicznych upraw, hodowli i produkcji żywności, a także w budowaniu rozpoznawalności regionalnych marek.
Obecnie realizuje projekt pn. „Wspieranie rozwoju przedsiębiorczości na obszarach wiejskich poprzez podnoszenie poziomu wiedzy i umiejętności w obszarze małego przetwórstwa lokalnego lub w obszarze rozwoju zielonej gospodarki, w tym tworzenie nowych miejsc pracy”, finansowany z programu w ramach Planu Działania Krajowej Sieci Obszarów Wiejskich na lata 2014–2020.
Program zakłada bezpłatną certyfikację i oznaczanie znakiem towarowym „Zielona Dolina Żywności i Zdrowia” produktów z naszego regionu. Certyfikat o dużej rozpoznawalności jest gwarancją dla wszystkich konsumentów, że produkt, na który został przyznany, pochodzi z lokalnego sektora rolno-spożywczego, charakteryzuje się niezmiennie wysokimi parametrami jakościowymi, wytwarzany jest na Dolnym Śląsku, z wykorzystaniem naturalnych surowców bądź swoistych technik lokalnych.
Nabór do programu certyfikacji został ogłoszony. W załączonym poniżej pliku znajdą Państwo odpowiedzi na najważniejsze pytania: jaki produkt może uzyskać certyfikat, w jaki sposób nalezy do zrobić i co daje taki certyfikat. W tym miejscu podany został także bezpośredni kontakt do osób, które pokierują Państwa w przejściu całej procedury certyfikacyjnej.
Natomiast więcej informacji znajduje się na: http://zielonadolina.biz/, w tym lista produktów, które już otrzymały taki certyfikat.