Raz buraczek nieboraczek
Zaczerwienił się jak raczek
„Toż gałgaństwo jest niezwykłe,
Żeby robić ze mnie ćwikłę
i ucierać razem z chrzanem.
Nie, to wprost jest niesłychane!...”
Ćwikła - Jan Brzechwa
„Festiwal dobrego smaku” to impreza, która już kolejny raz została zorganizowana przez Ośrodek Kultury Sportu i Rekreacji w Ołdrzychowicach Kłodzkich. Tematem przewodnim był „Buraczany zawrót głowy”. Gościem specjalnym zaproszonym przez OKSiR był znany kucharz Tomasz Ptak – uczestnik programu telewizyjnego Hell's Kitchen, który zachwycił wszystkich wołowym tatarem z burakiem, łososiem z pure z kalafiora i buraka oraz słodkimi, czerwonymi naleśnikami.
Do udziału w kulinarnych konkurencjach zgłosiło się 10 zespołów: Zespół Marzenie, KGW Ołdrzychowice Kłodzkie, KGW Starków, KGW Żelazno, KGW Bierkowice, KGW Krosnowice, KGW Kamieniec, KGW Piszkowice, świetlica Marcinów, Zespół Placówek Socjoterapeutycznych z Kłodzka.
Jury w składzie: Stanisław Longawa – Wójt Gminy Kłodzko, Tomasz Ptak – uczestnik VI edycji programu Hell's Kitchen oraz Dawid Przybylski – szef restauracji w Boguszynie, wybrało trzy najlepsze zespoły, które otrzymały czeki finansowe.
I miejsce – zajęła drużyna Zespół Placówek Socjoterapeutycznych z Kłodzka
II miejsce – drużyna z sołectwa Kamieniec
III miejsce – świetlica Marcinów
Nagroda publiczności – warsztaty świąteczne w Starym Wielisławiu – „Rowerowej Wsi” trafiła do KGW Ołdrzychowice Kłodzkie. Wszystkie zespoły uczestniczące w kulinarnych konkurencjach otrzymały upominki.
Po festiwalu, możemy śmiało stwierdzić, że buraki często są w naszej kuchni niedoceniane, przyrządzamy z nich tylko barszcz czerwony i nie wykorzystujemy dostatecznie ich właściwości. Tymczasem buraki są bezcennym źródłem witamin i minerałów, oczyszczają organizm, przyspieszają przemianę materii, wspomagają odchudzanie, a do tego mają w sobie mnóstwo błonnika i kwasu foliowego.
Sponsorami nagród dla uczestników były firmy: POL-DREW, RAP-MET, Bank Spółdzielczy, KOLGLASS, TOMEX.
Foto: Zygmunt Byrski