W ramach ogólnopolskiej akcji Noc Bibliotek 17 października, odbywającej się pod hasłem „Do dzieła!”, Filia Biblioteki Publicznej GK w Wojborzu zgromadziła na kulinarnej arenie ponad 20 młodych ludzi. Z okazji Światowego Dnia Żywności zorganizowaliśmy wyjątkowe wydarzenie, Biblioteczny MasterChef Junior, który poprowadził Artur Szczytowski ze Stowarzyszenia Kucharze bez Granic.
Młodzi mistrzowie kuchni stanęli do rywalizacji, prezentując swoje umiejętności w przygotowywaniu kolorowych i pełnych witamin sałatek owocowych, kreatywnych i pożywnych kanapek w wersji fit oraz pachnących gofrów – zarówno na słodko, jak i w wersji wytrawnej.
Atmosfera była pełna emocji, zapachów i kreatywności. Jury w składzie: Agnieszka Potyrała – skarbnik gminy, Bartosz Jędorowicz – sołtys Wojborza oraz Krzysztof Oleksiak – informatyk w urzędzie gminy miało niełatwe zadanie. Musieli ocenić smak, estetykę i pomysłowość dań. Po burzliwych naradach wyłoniono 4 zwycięzców, którzy zachwycili nie tylko smakiem, ale i sercem włożonym w swoje kulinarne dzieła.
- Tytuł Bibliotecznego MasterChefa Juniora zdobyły Milena Żelazko i Kalina Kolman!
- II miejsce zgotowały sobie Zuzanna Zarówny i Julka Kubiak!
- III miejsce trafiło do Gosi Hoffmann i Leny Łęgosz!
- Wyróżnienie wywalczyły Lena Wiatr i Lena Ostafin!
Ale to nie wszystko. W duchu idei zero waste zadbaliśmy o to, by nic się nie zmarnowało.
Pozostałości owoców zostały wykorzystane do przygotowania koktajli owocowych, które nie tylko ugasiły pragnienie dzieci i gości, ale też posłużyły jako naturalne dekoracje gofrów. Resztki warzyw zamieniły się w kolorowe pasty i dipy, idealne do kanapek i jako dodatek do gofrów w wersji wytrawnej.
Dzięki temu uczestnicy nie tylko rozwijali swoje kulinarne umiejętności, ale także uczyli się, jak z szacunkiem podchodzić do jedzenia i wykorzystywać produkty do końca, zgodnie z przesłaniem Światowego Dnia Żywności.
![]()









.jpg)





