Koło Gospodyń Wiejskich w Bierkowicach jest w trakcie realizacji zadania, za sprawą którego propagują zdrową kuchnię, jak również rozwijają się pod względem artystycznym. A wszystko dzięki grantowi, który otrzymało za pośrednictwem LGD Kłodzka Wstęga Sudetów.
W tym przypadku mowa o zadaniu pn. Ożywienie miejsca aktywności społecznej, jakim jest miejscowość Bierkowice z uwzględnieniem działań ekologicznych, poprzez organizację warsztatów kulinarnych, tanecznych, proekologicznych, w ramach projektu grantowego „Realizacja lokalnych inicjatyw związanych z ożywieniem miejsc aktywności społecznej z uwzględnieniem działań ekologicznych”.
W ramach realizacji pierwszego etapu, KGW przeprowadziło warsztaty kulinarne oraz warsztaty taneczne. Pierwsze z nich dały możliwość przygotowania ekologicznych przetworów z warzyw i owoców, głównie z wykorzystaniem cukinii, będącej warzywem powszechnym, smacznym i tanim. I tak podczas kilku takich spotkań w świetlicy wiejskiej w Bierkowicach powstały: dżem z cukinii, ketchup z cukinii oraz inne potrawy, w tym pierogi z bobem. Uczestniczki warsztatów miały także okazję zapoznać się z recepturą i sposobem przygotowywania, a także wymienić się wiedzą i doświadczeniem w zakresie zwyczajów zdrowej domowej kuchniPoniekąd efektem tych warsztatów jest publikacja pt. „Przetwory z warzyw i owoców – receptury naszych babć”, w której zawarte zostały przepisy na przetwory z cukinii, jak również na inne dania i wypieki – także z wykorzystaniem powszechnych warzyw i owoców.
Warsztaty taneczne były z kolei okazją do poznania bądź doskonalenia kroków tanecznych, które członkinie KGW jako zespół „Roksanki” nieraz zaprezentują na scenie. Same warsztaty, odbywające się także w świetlicy wiejskiej, były okazją do integracji na parkiecie kilku pokoleń mieszkanek Bierkowic – kobiet w różnym wieku i dziewcząt.
A skoro o tańcu i występach mowa, to muszą być do nich odpowiednie stroje. Dzięki grantowi członkinie KGW miały możliwość uszycia 9 sukienek, w których zapewne nie raz zobaczymy „Roksanki” na scenie.