W dobie pandemii koronawirusa gospodarstwa agroturystyczne także są zobowiązane przestrzegać ograniczeń w przyjmowaniu gości, podobnie jak inne podmioty w branży hotelarskiej.
Działalność hotelarska może być prowadzona wyłącznie w zakresie hoteli robotniczych lub dla pracowników sezonowych oraz dla gości korzystających z tych usług w ramach podróży służbowej, medyków, pacjentów i ich opiekunów.
O tych obostrzeniach mówi Rozporządzenie Rady Ministrów z 6 listopada 2020 r. zmieniające rozporządzenie w sprawie ustanowienia określonych ograniczeń, nakazów i zakazów w związku z wystąpieniem stanu epidemii. Zgodnie z nim wprowadzony stan rzeczy obowiązuje do 29 listopada br.
Wymienione wyżej rozporządzenie nie mówi wprost o agroturystyce, stąd zapewne wątpliwości i pytania ze strony gestorów tej bazy, jak to właściwie jest: agroturystyka może czy nie może przyjmować gości? Ale zgodnie z definicją usług hotelarskich według Ustawy o usługach hotelarskich z 29 sierpnia 1997 r., na które powołuje się powyższe rozporządzenie – nie może, poza sytuacjami, o których wyżej jest mowa. Tak interpretują to sanepid, Izba Gospodarcza Hotelarstwa Polskiego i in.